Riesling, Tokay Pinot Gris og Gewurztraminer vinen, der matcher maden. 

Hvilken vin til maden? Det evige problem, der paradoksalt nok er et problem – ikke fordi, der er så lidt at vaslge imellem, men fordi der er så uendelige mange muligheder. I Frankrig kan man så at sige blot kigge sig omkring, for der er stort set altid en lokal vin, der passer til lejligheden. Danskere er nødt til at kigge lidt længere væk for at finde vinen, men man behøver til gengeld kun at kigge et sted hen, nemlig Alsace.

bryllup odense

Der er næppe andre steder i verden, der kan fremvise en så stor variation af vine produceret på et så relativt lille område. Langt hovedparten er hvidvine, og disse spænder fra de helt tørre til de dybe, mørkegule og asdelsøde vine. 

Den store variation af vine

Den store variation af vine gør, at der altid er en vin til det hele at man med Alsacevine så at sige er daekket ind under hele måltidet, fra aperitif over forret, hovedret og til let kan lyde som et dristigtvalg at drikke hvidvin gennem hele måltidet, men det er ikke desto mindre ofte det bedste og mest rigtige valg, også selv om hovedretten er kød. Fjerkræ og lyst kød kommer ofte langt bedre til sin ret med kraftige hvidvine, fremfor rødvine, der med mindre vinen vælges med stor omhu, dominerer og overdøver madens smagsnuancer.

Til rødt kød er og bliver rødvin bedst, og insisterer man i det hele taget med rødvin til hovedretten, så bør man i al fald ikke snyde sig selv og sine gæster for hvidvin både før og efter. Og netop før måltidet er den mousserende Crémant d’Alsace den oplagte aperitif – frisk, perlende og på en gang både læskende og appetitvækkende. Crémant d’Alsace er vinen, der er nem at drikke og det er svært at finde en anledning, hvor den ikke passer. En perlende Crémant d’Alsace skænket i høje, slanke glas er ikke blot indledningen til måltidet – den markerer samtidig, at noget skal fejres. 

Valentins dag

Syv druesorter er tilladt i Alsace, fire af dem er særligt værdsatte, så værdsatte af kun disse må benyttes til Alsace Grand Cru – vine fra særligt afgrznsede marker der er underlagt særlige strikse regler. Tre af disse fire sorter er Riesling, Tokay Pinot Gris og Gewurztraminer, som også er fremragende som “almindelig” Appellation d’0rigine Controleé Alsace. 

Riesling 

Riesling regnes med rette for at være verdens bedste hvidvinsdrue, og netop i Alsace lever den helt op til dette ry. Det er den oplagte “madvin”, som imponerer med sit delikate og karakteristiske udtryk. Riesling kan være både meget tør og hælde i retning af det søde, duften er mineralsk og blomsteragtig. Riesling er oplagt til næsten enhver af de klassiske forretter med basis i fisk og skaldyr.

Sushi og andre fiskeretter af asiatisk oprindelse volder ofte problemer, når der skal vælges vin, men også her falder Riesling ind som det naturlige vinvalg. Står der fisk på hovedretten, er det allerbedste at forsætte med Riesling, især hvis der er tale om stegt fisk. Man kan jo så ventuelt have flere forskellige Rieslinger at vselge imellem, og eksempelvis gå fra ippelation d’0rigen Controleé Alsace til de typisk kraftigere Alsace Grand Cru. Grand Cru vinene vil især matche til fjerkræ og i det hele taget lyst kød. 

brudens forberedelse på Kokkedal slot

Tokay Pinot Gris druen giver meget fyldige vine med en let røget aroma og et strejf af sødme, som passer rigtig godt til de lidt federe retter. Foie gras hører til denne verdens gastronomiske højdepunkter, og serveret til forret med et glas afkølet, men ikke iskoldt, glas Tokay Pinot Gris, går vin og mad op i en højere enhed.

Røget fisk, eksempelvis laks, er så kraftigt smagende, vidvine må give fortabt, men hos Alsace Tokay Pinot Gris finder fisken sin helt rigtige ledsager, fordi vinen har kraft og fylde nok til at favne fisken, og den førnævnte røgede aroma synes som skabt til den røgede fisk. Stegt svinekød – for eksempel en klassisk flæskesteg og kalvekød er kødretter, hvor Tokay Pinot Gris passer langt bedre end mange rødvine. Står der and på menuen, er Tokay Pinot Gris vinen, næsten uanset måden anden er tilberedt på. Den kraftigt smagende og ret fede fugl kræver en vin, der både virker forfriskende i forhold til fuglen og samtidig selv har en vis “fedme” at gøre følgeskab med. 

Gewurztraminer

Gewurztraminer er med sin krop og fylde og sin kraftige og blomstrende aroma nok den mest karakteristiske drue i Alsace. Ligesom med Tokay Pinot Gris gør også Gewurztraminerens naturlige sødlige den §od som ledsagere til eksempelvis foie gras, men står der asiatisk mad på menuen, så er Gewurztraminer nok den Alsace-drue, ler er allermest velegnet. Thaikøkkenet er eksempelvis præget af det søde og let syrlige, ligesom Gewurztramineren trods sin sødme også har et strejfafsyre. Men fremfor alt er Gewurztramineren en drue med så kraftige aromaer, at den kan magte det typisk meget krydrede, eksotiske køkken, der overdøver de fleste andre vine. 

Vin til brylluppet

Både Riesling, Tokay Pinot Gris og Gewurztraminer har også noget at sige hen mod slutningen af måltidet. Det er en udbredt misforståelse, at rødvin og ost til enhver tid er de mest naturiige følgesvende. I mange tilfælde har hverken ost eller rødvin godt afhinandens selskab.

Friske oste og gedeoste har det eksempelvis allerbedst med en fyldig Riesling, ligesom ange tørre, lagrede oste har det godt Tied Riesling. Gewurztraminer og Munster-ost fra Alsace hører til verdensgastronomiens klassiker, men sødmen og krydderiet i Gewurztraminer- druen gør den også perfekt til Roquefort og andre blåskimmeloste. Det kan lyde som modsætninger, men det er lige netop det salte i osten og det søde i druen, som gør parret så vellykket. 

Hold aldrig op med at fotografere

Den helt perfekte afslutning på et måltid er et glas sent høstet vin, Vendanges Tardive, eller måske ligefrem et glas ædelsød vin, Sélection de Grains Nobles. Tokay Pinot Gris og Gewurztraminer er de druesorter fra Alsace der er allerbedst til netop disse typer vin.

En ædelsød vin er perfekt til forrettens foie gras, men det er samtidig så stor en vin, at den måske står sig allerbedst alene i egen magt og vælde. Der er mad, som “hverken er fugl eller fisk”, men så er der også vine, der passer til både fugl og fisk, plus det øvrige. Valget er med andre ord ikke svaert – Riesling, Tokay Pinot Gris eller Gewurztraminer fra Alsace, når mad og vin skal følges ad. Vin fra Alsace og mad er og bliver et lykkeligt ægteskab. 

Læs mere her: