Skikken med, at samle énører af kobber til, at købe sin brudesko med, var meget udbredt i Danmark i midten af det 20. århundrede. Men denne skik stammer højst sandsynligt fra 1930èr eller 1940`er. Mange unge piger startede deres indsamling allerde som 14 årige, dvs. ved konfirmationsalderen, hvor de kom ud og tjene. Den skik stoppede lidt i midten af 50`er og forsvandt sammen med énøren i 1973. På dette tidspunkt var der ikke mere kobber i mønten, men zink. Da den nye 25 øre kom i 1992 blev skikken på mode igen. Men den er endnu ikke så udbredt i Danmark. 

Læs mere om fotograferne

Kobbermønster har altid været betragtet som -lykkemønter-, hvilket forklarer, hvorfor det skulle være en kobber-énøre, der blev puttet i sparegrisen. Kærlighedsgaver skulle også købes med kobbermønter, da det skulle holde onde ånder væk fra det forlovede eller gifte par.

brudeskoene

I gammel tid

I gammel tid var brudeskoene, i nogle lande, symbol på jomfruelighed. Det var brudgommen, der skulle tage skoene af sin brud, hvorefter hun ikke længere blev betratet som jomfru. Tidligere kaldte man, i orienten, bryllupsdagen for sko-aftagningsdag.

Der er også en række overtroiske historier forbundet med bryllupsskoene. En brud må gerne låne et par sko, eller bruge et par af sinde gamle. Men brudgommen må til gengæld ikke købe brudens sko. Det blev før tolket som, at hun så ville “løbe” fra ham. Hvis bruden lægger en mønt i sin sko, betyder det, at hun ikke kommer til, at mangle penge.

bryllupsfotografer

Noget gammelt, noget nyt…. 

I dag har næsten alle brude, der træder ind i kirken for, at sige ja til den kommende mand, noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt på sig. Der er stadig ikke så mange der har en mønt i skoen. Denne skik stammer fra england, hvor den lyder:

  • Something old
  • Something new
  • Something borrowed
  • Something blue
  • – and a sixpence in your shoe

Det gamle symboliserer hendes tidligere liv, det symboliserer den nye epoke i hendes liv, det lånte står for den kreds af mennesker hun i fremtiden vil være en af og det blå symboliserer troskab i ægteskabet. Mønten betyder, at bruden aldrig vil mangle penge.

Nogle steder er det stadig skik, at bære farven rød på sig. Rødt holder alt det onde borte og symboliserer samtidig kærligheden. I Danmark har den røde farve været en del af hovedbeklædningen, hvor den sammen med blåt blev bunder gennem håret.

Læs vores FAQ