Af alle de fantastiske øjeblikke på en bryllupsdag er de billeder, bryllupsfotografen tager, måske nogle af de vigtigste mest meningsfulde for brudeparret. De fotos, hvor følelser og kærlighed går op i en højere enhed, er nogle af de største minder eller, arvestykker om man vil alle mennesker ønsker at bevare som et evigt minde. Disse minder, er en form for “returbillet” i hjertet til nogle af de allerbedste øjeblikke i livet for et ægtepar.

Brudeparret viser fotografen en enorm tillid når de vælger ham eller hende til at kreere så essentielle “tidskapsler. Efter et bryllup er der nemlig kun 2 fysiske minder tilbage (hvis man da ikke tæller brudekjolen der hænger skabet med), nemlig vielsesringene og parres bryllupsfotos.

Er du amatørfotograf og vil du gerne være en del af denne fotografiske niche, så skal du være indstillet på en ret lang og til tider ret stejl læringskurve: en der kræver en del fototeknisk forståelse, helst en del erfaring før du påtager dig dette enorme ansvar, men mest af alt, du skal brænde for at bryllupper.

Hvordan tager man gode bryllupsbilleder

En bryllupsdag kan nemlig ikke gøres om

Jobbet som bryllupsfotograf, kan være ubarmhjertig. De går stærkt, der sker en masse på sådan en dag. Og du bliver bedømt HÅRDT, bagefter hvis arbejdet ikke er gjort godt nok. Denne dag kan nemlig ikke gøres om. Du kan eliminere nogle af de største issues ved at erkende egne begrænsninger. Du skal arbejde med og fokusere på, de områder hvor du er mest sårbar.

Start ALDRIG bare op med selv at tage ansvaret for bryllupper selv

Start ALDRIG bare op med selv at tage ansvaret for bryllupper selv. Sørg altid for at komme med ud, som føl hos flere forskellige bryllupsfotografer. På den måde lærer du mere end EN måde at gøre tingene på. Bed om selv at prøve nogle af de emner du har det sværest med af, mens du er sammen med den erfarne fotograf. For her kan du tillade dig at fejle, da du ikke har det primære ansvar for leveringen af parrets vigtige minder.

Lidt vigtige fokuspunkter forud for et bryllupsfoto shoot

  • Kom altid 30 minutter før vielsens start (gerne tidligere). Der kan være trafik issues såsom kø på motorvejen. I de større byer er det ofte svært at finde parkering. Du undgår at komme for sent og derved starte fotograferingen stresset.
  • Sørg altid for at have ekstra batterier, flashkort til kamera, minimum 1 backup kamera.
  • Forbered dig på forhånd til hvor du skal være på dagen. Find adresser frem og hav dem tastet ind i Gps’en inden du kører hjemmefra. Du kan pludselig komme i tidsnød og så det ikke fedt at skulle stresse med at finde adresser og taste dem ind.
  • Hvis det er muligt i dit kamera, så eksponer på 2 kort samtidig. På denne måde undgår du at skulle det ene kort stå af, så ligger billederne på det andet kort.
  • Lav backup af billederne, så snart det er muligt. Helst på selve dagen.
Læs artiklen: 15 ideer til selve bryllupsbillederne

Husk på! Det er menneskeligt at fejle. Du kommer til, akkurat ligesom alle vi andre fotograf at lave fejl. Så længe du føler dig godt nok klædt på med de basale fototekniske evner, så er resten blot op til dig og erfaring klarer resten.

SE VIDEOEN: 2,5 times video om hvordan du fotograferer et bryllup fra start til slut:

Den ultimative guide til bryllupsfotografering video på YouTube.

Alle bryllupsfotografer med respekt for sig selv, bruger mindst 2 kameraer

De erfarne bryllupsfotografer med respekt for sig selv, benytter ofte to kameraer. Lysfølsomhed er essentiel hvis du går efter de perfekte bryllupsbilleder. Når du har pengene til det, så anskaf dig de objektiver der har den bredeste blænde, såsom F1.4. Disse objektiver sikrer du undgår en for høj ISO, der giver irriterende billedstøj under lav belysning, der ofte er tilstede ved hyggelige bryllupper.

LÆS ARTIKLEN: Hvilket fotogrej anbefales til bryllupsfotografering

De mest populære objektiver til brug ved bryllupsfotografering er det populære 35 mm F1.4 og den jeg selv bruger: 85 mm objektiv F1.2. Udover disse 2 objektiver har jeg også en 17-24 mm vidvinkel, til at skabe de her lidt mere “dramatiske” og skæve bryllupsfotos.

Flash ved bryllupsfotografering

Dette emne deler ofte vandende når det kommer til flash ved bryllupsfotografering.

SE VIDEO: Se denne video, der på en god og grundig måde beskriver brugen af flash o forbindelse med bryllupsfotografiet:

Det er uacceptabelt, at du går glip af essentielle øjeblikke bryllupskagen der skæres, fordi du er optaget af at skifte objektiver. Derfor er det uden diskussion en fantastisk ide at du benytter to kameraer.
LÆS ARTIKLEN: Den kreative måde at benytte flash ved bryllupsfotografi

Lokation lokation lokation

Når du har de indledende snakke med brudeparret om selve fotograferingen på den store dag. Så sørg for at fortælle parret om den måde hvorpå du mener de får det bedst mulige ud af dig, som fotograf. Ofte når vi spørger kollegaer i branchen hvad de mener er afgørende for at skabe de bedste bryllupsbilleder, så peger de fleste på selve fotolokationen.

Når man skal overveje den lokation for ens bryllupsfotos, så er det selvfølgelig vigtigt at kigge på geografien. Det vil ikke give mening at køre 100 km for at få lavet bryllupsportrætter på en lokation, og derved gå glip af mange andre skønne stunder ved selve brylluppet. Selvom vi fotografer altid helst vil lave den bedste fotokunst, så er det ikke altid en fotoopgave ender der. Det samme gør sig gældende ved bryllupsfotografering.

bryllupper

Undgå! Den hvide bænk under et enkelt træ i en fyldt park en sommerdag

Men derfor kan man sagtens guide parret i retningen af en lokation man selv vil synes var meget mere interessant end den parret måske selv har tænkt sig. Især hvis man, som fotograf laver lidt research inden og finder ud af en lokation, der ligger indenfor en overskuelig afstand fra bryllupsfest lokationen.

En lokation, der sikrer fotografens kreative hjerne får langt bedre odds på dagen, end den gode gamle klassiske “hvide bænk under et enkelt træ i en fyldt park en sommerdag”.

De fede billeder bliver ikke skabt ved denne hvide bænk. Der er simpelthen for lidt kreative muligheder ved valg af sådan en lokation for bryllupsbilleder.

Grundig guide af brudeparret

Et andet vigtigt element under emnet “Hvordan tager man gode bryllupsbilleder?”, må være at sikre sig at brudeparret får en grundig guide af fotografen under selve portrætfotograferingen.

Det giver ingen mening at slæbe et brudepar med ud til den bedste fotolokation for at lave de skæve og kreative bryllupsfotos. For så at lade parret stå og ligne 2 forvirrede hovedløse høns, men du som bryllupsfotograf i dit eget hoved forsøger at fokusere på lokationen, lyset, fotogrejet og de skæve vinkler.

Læs artiklen: Hvordan ser man godt ud på bryllupsbilleder?

Brudeparret er ligeså essentiel del af denne del af opgaven, som fotografens kreative ideer.

bryllupsfotografering fyn

Giv brudeparret lidt lektier for inden den store dag

Du kan som professionel og passioneret bryllupsfotograf, sagtens tillade dig at give brudeparret lidt lektier for inden de møder op foran dit kamera på dagen til bryllupsportrætterne. De har allerede mange andre ting de skal øve sig på inden dagen. (talerne, brudevalsen etc). Og når parret samtidig får at vide at det vil gavne udtrykket og resultatet af deres livs store minde, så er de med garanti med på den ide.

Jeg plejer at bedre brudeparret om at stille sig foran spejlet derhjemme. Både sammen og hver for sig. Og så øve sig lidt i at posere foran spejlet. Det gavner dem og de kommer på den måde til selv at opleve hvilke poseringer, der virker bedst for dem i spejlet og sidenhen foran fotografen.

Jeg plejer også at vedhæfte en 10-15 billeder med ideer til hvad jeg har tænkt mig at fokusere på i forhold til ideer og kreativitet under de officielle bryllupsportrætter. Du vil som uerfaren fotograf, opleve at dette faktisk skaber en ro for både dig og parret inden i mødes til selve fotograferingen.

Brudevalsen og det mørke festlokale

Mange bryllupsfotografer kæmper med at lave flotte billeder af brudevalsen. Da vi er ved at være fremme ved den tid af aftenen hvor brudepar og bryllupsgæster har siddet stille på stole og hørt på taler og set indslag. Så er man ved at være klar til at festen skal begynde og gerne fortsætte til den lyse morgen.

Fest er lig med et mørkt lokale med meget lidt lys. Sådan er det på diskotekerne i byerne og sådan er det selvfølgelig også ved en bryllupsfest. Men hvad gør man så lige, når man gerne vil have nogle skud af dansen, som ikke er mørke og “blitzede” i udtrykket?

Brudevalsen og det mørke festlokale

Snak med DJ eller festbandet og lån deres lamper

Personligt så går jeg ofte op til dj’en eller det band der skal spille 1-2 timer før brudevalsen og spørger om de har noget farvet lys de kan “skyde” ud på dansegulvet, så brudevalsen kan danses i mørket, men stadig have lys nok til at billederne bliver lavet ordentligt, kreativt og eksponeret godt.

Står du i den situation at stedets musikere eller dj ikke kan hjælpe og festlokation heller ikke har noget alternativ, så kan det være en god idé selv at medbringe en lille stander med lidt lys i. Noget der kan hæves så højt og pege ned på dansegulvet, så du selv har kontrol over mængden af lys. Undgå dog at bruge kedelig hvidt lys. Husk på! Det er nu festen starter og alle de billeder, du allerede har eksponeret i løbet af dagen, er lavet under fornuftige lysforhold. Resten klares i Lightroom eller Photoshop.

Festbilleder skal have lidt “power”

Festbilleder skal have lidt “power” og de skal være med til at sikre dig som fotograf når du leverer billederne til parret, at de føler de kigger på festbilleder og ikke receptionsbilleder. Så få gang i så mange af de kulørte lamper som muligt og lad din flash stå på den “bagerste lukker”. Det er med til at give billederne lidt mere bevægelsesuskarphed i billederne, der får billederne til at fremstå lidt mere “levende”.

Se videoen om fotografering af brudevalsen.

Afslutning

Når du er nået hertil hvor du er blevet nysgerrig på hvordan tager man gode bryllupsbilleder, så er “døren åben” for du er klar til at flytte dig selv i den rette attitude, der forventes indenfor bryllupsfotografiet. Bryllupsbilleder er et “once in a lifte” for de fleste mennesker. Derfor kan man, som fotograf ikke tillade sig at møde op med en: “endnu en dag på kontoret” attitude.

Bryllupsbilleder er et vigtigt minde for de fleste. Det siger sig selv at man som dedikeret bryllupsfotograf ikke kan tillade sig at møde op på dagen uforberedt. Uden det rette udstyr og erfaring. Ej heller med manglende evne og forståelse for den guiding af uerfarne mennesker foran et kamera, har af betydning for det samlede resultat ved levering af billeder efter brylluppet.

Er du en af de personer, der ikke går 100% ind i tingene, så vælg alle andre nicher indenfor fotografiet end lige præcis bryllupsfotografering. For her kan du IKKE lige møde op ugen efter og lave billederne om. Det er ene og alene dit ansvar, som fotograf at brudeparrets minder leveres på en ordentlig og professionel facon.

Held og lykke derude!