Den 14. februar er Valentins dag. I Danmark også kaldet hjerternes dag. Den dag, hvor elskende kommunikerer deres kærlighed ved at sende kærlige kort og breve, blomster, chokolade eller små gaver til én, de holder af.

Overskriften hentyder til traditionens begyndelse for over 600 år siden, hvor ungdommen i Skotland pg England i 1300-tallet valgte deres udkårne for det kommende år ved at aflevere en blomst og spørge: Vil du være min Valentin? Siden er USA hoppet på vognen og har gjort dagen til noget så specielt i amerikanernes hverdag, at ethvert barn i børnehaven har en “Valentin”.

bryllupsfoto

Selv de amerikanske historie- bøger opererer med et begreb, som kaldes “St. Valentine’s Day”-massakren. 

Den begivenhed, der henvises til er den 14. februar 1929 under spiritusforbudets gangsterkrige i Chicago, hvor 7 af Al Capones folk blev mejet ned i en garage af en rivaliserende bande forklædt som politifolk. En utrolig blodig begivenhed og så lige på hjerternes dag. 

I dag er traditionen udbygget til at omfatte langt mere end en opfordring til at være kærester for et år. Igennem generationer har unge kærestepar i USA, England og Skotland og i andre dele af den engelsktalende verden brugt dagen til at sende hinanden et kort eller en lille gave.

Er man hemmeligt forelsket, har man lov at sende sin udkårne blomster på denne dag og invitere til stævnemøde.

Afsenderen tehøver her ikke at afsløre sit navn, men kan bruge velkendte vendinger og små hentydninger, der kan ijælpe modtageren til selv at gætte, hvem den forelskede er. Er man på frierfødder skulle chancerne være ekstra store for et gunstigt udfatd på valentinsdag. Med andre ord giver hjerternes dag al slags kærlighed en god chance.

Derfor har traditionen også bredt sig til udveksling af søde hilsner eller små gaver mellem bedsteforældre og børnebørn. Mange benytter også dagen til at få skrevet nogle af de breve eTler ian ellers aldrig når i den almindelige travle hverdag, til mennesker man holder af. Denne romantiske tradition er ved at vinde indpas hos danskerne.

Få lavet nogle flotte billeder ved fotograf

Især de unge har taget dagen til sig og bruger den efter udenlandsk forbillede til at sende deres elskede en hilsen. Vi danskere savner måske også en mærkedag i den lange periode, der er imellem jul og påske, hvor der ingen helligdage er og ingen officiel anledning til at samle familien. Den 14. februar er vejret som regel trist, gråt og koldt i Danmark, og Valentins dag er derfor en kærkommen anledning til at sende en lille hilsen, der kan lyse op og varme hos den ældre generation. Venner, veninder, søskende og forældre ville garanteret også glæde sig over en kærlig hilsen på en kedelig februar dag. 

wedding photographer Copenhagen. Bryllupsfotograf vand og sø Sjælland.

Hvem var Valentin?

valentin levede i romerriget i det tredie år- hundrede efter Kristus. Han var kristen og blev derfor forfulgt af kejser Claudius den Anden. Det er et faktum, at kejseren lod Valentin halshugge den 14. februar år 269 e.k. Senere ophøjede den kristne kirke martyren Valentin til helgen. Så vidt facts. Hvad der virkelig førte til at Valentin blev halshugget, må man gætte sig til ud fra de overleveringer, der stadig hus- kes. Der er to versioner, der er lige romantiske og begge har noget med kærlighed at gøre. Mogle tror, at Valentin var romersk præst, der med livet som indsats trodsede kejserens forbud mod at vie soldaterne, inden de drog i krig.

Kejseren mente, at soldaterne skulle gemme deres energi til krigsbrug. Valentin stod fast på, at kæriigheden var vigigere end krigen, og mistede derfor sit loved. Ifølge den anden og mere udbredte overlevering, var Valentin en ganske almindelig mand, der på grund af sin tro blev fulgt af ledningekejseren Claudius den Anden.

Han var uheldig at blive fanget af soldaterne, fængslet og ført for kejseren for at få sin dom. Kejseren besluttede at skåne Valentins liv, hvis han ville afsværge sin kristne tro og blive hedning. Det nægtede Valentin og blev derfor dømt til døden ved halshugning. Mens han ventede på sin dødsdag blev har gode venner med fangevogterens blinde datter. Kort før henrettelsen skrev han et brev til den blinde pige, hvori han erklærede hende sin kærlighed. Siden sin død den 14. februar år 269 har Valentin derfor været de unge elskendes skytsengel – og nu altså deres skytshelgen SanktValentin. 

Læs mere her: