En gave om morgenen. Hvor lyder dejligt! Selvom morgengaven er noget, som hører sig til for enhver nybagt brud, menerjeg, at den største gave er at vågne hver morgen sammen med den man elsker. Hvor må det være dejligt at få et morgenkys af sin elskede hver morgen – og opleve endnu en dag sammen. Selvom man fysisk er væk fra hinanden i løbet af dagen, så er man jo i hinandens tanker og deler hinandes liv. 

Morgengave er en skik

Morgengave er en skik, som hænger uadskilleligt sammen med bryllup. Idag giver manden måske sin (kommende) hustru en gave, når det passer ind i bryllupsforberedelserne. Tidligere var det dog sådan, at âve skulle gives af manden til sin nybagte hustru morgenen efter bryllupsnatten. Mange anvender stadig denne del af skikken idag. Ofte er der netop morgenen efter brylluppet, der for første gang i flere dage giver et roligt øjeblik. Det er derfor et ideelt tidspunkt til at overrække en lille gave og ellers nyde hinandens selskab. I lyset af vor tids fokus på ligestilling vælger nogle kvinder således også at give manden en morgengave dagen efter brylluppet. 

Før i tiden

Før i tiden var det dog sådan, at når brudeparret havde haft lejlighed til at gøre sig i stand om morgenen efter brylluppet, samledes en del af gæsterne i brudesuiten. Her skulle manden så, i vidners nærvær, overrække en morgengave til sin hustru. Værdien af denne gave måtte ikke overstige 40 sølvmark og ej heller bestå af smykker eller lignende prydsgenstande. Skikkens formål var, at manden skulle vise, at han var tilfreds med valget af hustru. Gaven var da ofte også af en sådan art og værdi, at man den regnede med at modtage noget lignende fra brudens forældre i medgift. 

Efter følgende blev der lagt et spyd ved brudeparrets fødder, hvorefter tolv mænd samlede det op for at symbolisere, at de var forberedte på at forsvare kvindens rettigheder. Derefter kastede en af mændene spydet ud gennem vinduet til den afventende forsamling på gårdspladsen. Således blev ægteskabet fuldbyrdet i alle lovens hense- ender. I dag har morgengaven ikke samme betydning som i hedensk tid, men den anvendes stadig som en yndet skik. Vi skal nok være taknemmelige over, at skikken har ændret sig med tiden. For hvem ville ønske sig hele familien ind i soveværelset dagen efter sit bryllup for at bevidne overrækkelsen af en morgengave? 

bryllup trekantsområdet

I ældre tid skulle morgengaven også symbolisere en tak til hustruen

Der er nok heller ikke mange udlejere, der vil sætte pris på indslaget med spydkastet. I ældre tid skulle morgengaven også symbolisere en tak til hustruen for, at manden fik hendes uskyld. Ville skæbnen, at hendes uskyld ikke var i behold, kunne det hænde, at hun måtte stå tilbage med skammen, når hendes mand afviste gæsterne om morgenen, hvor den egentlige ceremoni med overrækkelsen af morgengaven skulle finde ste I dag når brudeparret har tilbragt sin første nat sammen sker det, at manden giver sin nybagte hustru et smykke eller noget andet, som han ved hun værdsætter, og ligesom vielsesringen symboliserer deres kærlighed til hinanden. 

Prisen for en bryllupsfotograf varierer, men jeg har flere prispakker

Hvad skal en nybagt hustru give sin mand, hvis hun vil give ham en morgengave? Det er ikke altid lige let at vælge. Man må være lidt kreativ, specielt hvis han ikke er vant til – eller villig til at gå med smykker. Morgengaven skal helst udgøre noget bestandigt, der skal eksistere lige så længe som den kærlighed, man har for hinanden. Det vigtigste for den, der skal vælge en morgengave til sin udkårne er dog, at den er personlig. Man kan spørge en god ven til råds, hvis man føler sig usikker på, hvad man skal vælge.

Forslag til en morgengave: 

Halskæde, Armbånd, Øreringe, Ring, Et foto af dig/familien i en fiks ramme, Yndlingsduft (parfume/aftershave), Bog af yndlingsforfatter, Undertøj, Musik, Smykkeskrin, Weekendophold, Slipsenål, Lighter, Cigarklipper, Ur (evt. med indgravering på bagsiden), Skakspil (eller lignende spil), Lækkert kalenderomslag 

Læs flere artikler: