Et bryllup er mere end kulminationen på et pars forpligtelse over for hinanden. Det er også resultatet af en stor mængde planlægning og forberedelse. Selv med den bedste planlægning er der imidlertid ingen garanti for, at Murphys lov er ude af kraft på jeres store dag. Der vil uundgåeligt opstå lidt kaos undervejs. Hyrer I en bryllupsfotojournalist, er I dog så heldige at have en i baghånden, som er ekspert i at forevige disse øjeblikke, som bliver mindeværdige, visuelle historier, I vil nyde i mange år fremover.

Nogle af vore WPJA-medlemmer har delt deres erfaringer med os ved at forklare, hvordan de blev påvirket af dette uundgåelige kaos, og hvordan de lykkedes med at opnå fantastiske fotos, mens de enten kæmpede mod eller arbejdede med disse hektiske øjeblikke.

Fotografering i bryllups kaos

Fotograf eller zenmester?

Ingen ved mere end bryllupsfotojournalister om, at bryllupsdage nærmest skaber uorden. Samtidig er de det folkefærd, som er bedst rustet til at håndtere det uventede. 

Dels har de været med i kulissen ved mange andre bryllupper før jeres. Derudover lader bryllupsfotojournalister sig ikke skræmme af postyret. De forstår at gå i et med tapetet, så de kan dokumentere dagens enestående øjeblikke. Rent faktisk kan kaos være gavnligt for deres chance for at tage et strålende billede.

Vore medlemmer mener, at erfaring med at fotografere bryllupper gør bryllupsfotojournalister i stand til at bevare roen. Bryllupsdage har en tendens til at fremelske nervøsitet/anspændthed, derfor vil I have stor gavn af bryllupsfotografens ro og støtte. Hvis tidsplanen for bryllupsfesten for eksempel ikke overholdes, er det bedre at ændre tidsplanen end at lade sig stresse af det.

WPJA medlemmer er enige om, at det rolige nærvær er vigtigt. Et af bryllupsfotojournalisternes mål er, at parret behøver ikke bekymre sig om hverken fotografen eller billederne på deres bryllupsdag. Det er en god idé at få en fornemmelse af atmosfæren ved brylluppet. Nogen gange er det passende at indgå i samtaler med gæsterne, andre gange er det vigtigt at kunne glide ind i baggrunden og forevige begivenhedernes gang med en længere linse, hvis et privat øjeblik opstår.

Ved at holde lav profil risikerer bryllupsfotojournalisten derudover ikke at øge graden af kaos. Sørg for at forevige det fornødne, men tiltræk dig samtidig så lidt opmærksomhed som muligt. Vore medlemmer anbefaler en vis tilbageholdenhed under vielsen for at undgå at forstyrre. Ved bryllupsreceptionen kan der derimod tages masser af billeder med både vidvinkel og lange linser, fordi receptionen er en mere afslappet begivenhed, og fotografen vil kunne bevæge sig ubemærket rundt mellem gæsterne.

Neder Kjaersholm Hovedgaard-32

Uventede muligheder

Bryllupsreportagefotografer har til formål at fortælle jer historien om jeres bryllupsdag på en måde, I vil have glæde af i mange år fremover. Det sker jævnligt, at de tager billeder, som supplerer jeres minder – I havde jo travlt med at blive gift den dag.

Prisvindende medlemmer fra WPJA har observeret, at bruden og gommen ofte har så travlt til deres bryllupsfest, at de umuligt kan nå at registrere alt, hvad der foregår omkring dem. En del gange lægger bryllupsfotojournalister mærke til, at parret ikke er opmærksomme på alle billeder, der tages – lige som de muligvis slet ikke har bemærket visse andre øjeblikke, de får billeder af. Selv detaljer som de kaotisk opstillede skønhedsprodukter på kanten af håndvasken efterladt i kølvandet på klargøringen af bruden til vielsen kan udgøre en uventet og glædelig overraskelse for parret, når de siden ser deres bryllupsfotos.

Selv hændelser, som kan ligne potentielle katastrofer på dagen, bliver som regel til de historier, I nyder at gentage. En erfaren bryllupsfotojournalist vil vide, hvordan man foreviger den karakteristiske, kaotiske stemning på dagen, hvis den opstår. Hvis for eksempel stedet, hvor vielsen skal foregå, ikke er klar så tidligt som I forventer, hvorved gommens følge ikke har noget sted at gøre sig klar. Så kan følget være nødsaget til at stå på plænen og klæde om, og I vil stå tilbage med et mindeværdigt foto med en god, bagvedliggende historie. Gommens følge og parret vil alle kunne huske det kaotiske øjeblik, da alle indså, at valget stod mellem at skifte tøj udenfor eller komme for sent til brylluppet.

Således kan bryllupsfotojournalisters unikke og brede erfaring være til gavn for jer, fordi kaos kan blive til indhold, idet en pludselig, kortvarig chance udnyttes. Vore medlemmer er erfarne fotografer, som har set næsten alt, og de har erklæret sig enige i, at bryllupper mod forventning generelt er tamme, forudsigelige begivenheder at dække. Med deres evner inden for adskillige facetter af fotokunsten formår fotograferne straks at forevige de glimtvise, kaotiske øjeblikke, der kan opstå.

Neder Kjærsholm Hovedgaard

Det hele går op i en højere enhed

Af og til går bryllupsdagens kaos op i en højere enhed på en måde, ingen havde forventet – det hører med til dagens spænding. En kortvarig panik i sekunderne før vielsen, hvor adskillige gæster danner kreds om bruden og hjælper hende med halssmykket kan blive et dynamisk, mindeværdigt foto. Vore medlemmer siger, det er i øjeblikke som disse, deres kunnen og en smule held behøves. Et øjeblik, som er så hurtigt ovre, tillader for eksempel ikke, at man afventer det perfekte arrangement af hænder på halssmykket. Evnen til at forudse, at noget vil ske, og stille sig i den bedst mulige position til at forevige det, bringer dem et langt stykke af vejen mod at forevige disse glimtvis kaotiske øjeblikke. 

Vore medlemmer har beskrevet mange kaotiske øjeblikke, de lykkedes med at forevige for at skabe mindeværdige billeder. Et jævnligt forekommende fænomen er, at præsten ikke ankommer til tiden, og parrene går i panik. Hvis præsten ovenikøbet ikke er at træffe på telefonen, og kaos opstår som følge heraf, kan en sen ankomst tvinge præsten til at improvisere vielsen. Alt falder som regel på plads til sidst, og bryllupsfotojournalisten står tilbage med en overflod af enestående billeder, som kan minde parret om de hektiske, mindeværdige øjeblikke, der gjorde deres bryllupsdag til noget særligt.