Mange glemmer den lille detalje, at en brudesko, som skal matche udstyret, ikke er en stammndardvare. Når først brudekjolen er valgt, og tilrettelæggelsen af udstyret er ved at være fær dig, sker det ofte, at mange brude finder det svært at finde matchende sko, som falder i deres smag. Det kan medfre nogle paniske dage op til brylluppet, når det rigtige par skal findes.

Hvis udstyret er valgt i en smuk hvid silke eller thai, og der først nu skal findes et par sko, der matcher, kan det godt giv melig store problemer at findi sko i den rigtige farve. Designeren Anders Mugge fra Århus har gjort det til en fast regel, at råde sine klienter til at start med at vælge skoene. “For det første er det vigtigt at skoene passer”, understreger Anders Mugge. 

Vielsesringe til kvinder og mænd - Billige vielsesringe

Enhver ved at nye sko kan være hårde ved fødderne. Derfor skal den vordende brud vælge et par, som ikke strammer. Et par nye ski som bruden skal have på i op 2 timer, og både gå og danse skal have en god pasform”. Der er et par tommelfingerregler ved valg af brudesko, som Anders Mugge altid ini kærper sine kunder. “Hellere en guldsko, end en forkert hvid åpeger han. “Men det er egentligt en nødløsning. Er bruden hvid, skal skoene også helst være hvide, og nati ligvis den samme hvide som kjolen”. 

Book den rette fotograf til dagen

“Alt for ofte ses en smuk brud med grimme sko”, fortælli Anders Mugge. “De er val sidste øjeblik, og er derfor tit kopromis”. Her i Danmark kan det være svært at finde rigtige brudesko. De produceres hovedsageligt i England og Tyskland, men det er begrænset hvor mange der importerer dem. Bliver kjolen syet specielt, enten hjemme eller hos en designer, skal det med skoene huskes.

brude sko

Skaf brochurer eller billedmateriale

Derfor skal den vordende brud sikre sig, at hendes leverandør også har sko – eller er med i valget, så skoene passer udstyret. Skaf brochurer eller billedmateriale fra en forhandler, der enten har brudesko, eller kan skaffe dem hjem. Så er det både nemmere, og giver en smukkere helhed, og udstyret skal vælges. 

Nogle bru logle brudeforretninger har hvide bryllupssko i det materiale, som bryllupssko kjolen er fremstillet af. En anden mulighed er, at få en almindelig selskabssko betrukket med stoffet fra kjolen, så sko i og kjole passer perfekt sammen. “Der findes stadig håndskomagere som Hausted i Fredericia, som jeg bruger”, fortæller Anders Bundgaard. Skomager Hausted er nestor blandt disse skomagere. For nogle år siden var han den sidste af sin slags. Men hans arbejdsbyrde blev så stor, at han tog kontakt til nogle yngre kolleger.

De rette brudesko

Dem har Hausted oplært i, hvordan man betrækker en sko med stoffet fra f.eks. brudekjolen. Det kræver et stykke stof på 90 x 35 cm at betrække et par sko, og det koster 650 kr. Men i forhold til udgifterne til resten af udstyret, bliver det næppe be- trækningen af skoene, der kommer til at vælte budgettet. Man ‘ kan også få indfarvet et ; par hvide silkesko efter arveprøve, eller få en taske betrukket, så den kjoler og brudeudstyr. Det er dog vigtigt at huske på, at der er tale om håndværk, så ruden skal sørge for at bestille i god tid. 

Det tager 2 til 3 uger at få strukket et par sko, og dertil skal lægges lidt ekstra tid, hvis de skal sendes frem og tilbage med post. Efter at Hausted fik ‘ udlært nye “skobetrækkere”, findes der i dag 3 i Jylland og 2 i : København, der mestrer håndværket. “Men lad for himlens skyld være med at købe et par billige sko, som på bryllupsdagen tager livet af fødderne”, indskærper Anders Mugge.

“Det er ivrigt lettere for skomageren at arbejde ; med kvalitetssko, så resultatet bliver det bedste for alle, hvis bruden ofrer lidt ekstra på et par ordentlige sko”. Skoene kan også betrækkes med blonder eller andet materiale, som matcher udstyret. Den- ne luksus koster en smule ekstra, men hvis det er det, der skal til, for at bruden kan fuldekte helhed, er det alle pengene værd. 

brudesko

STORT UDVALG

Betrækningen kan kun lade sig gøre af såkaldte pumpsko, altså udringede damesko, og de skal stilmæssigt passe til kjolen. Ønsker man sig derimod e decideret bryllupssko, så undersøg, hvor disse sko kan købes. Er det ikke samme sted, hvor det øvrige brudeudstyr købes, så tag kjoleleverandøren eller skoforhandleren med på råd, så resultatet kommer til at matche, og skoene passer. Det er for surt at få sin bryllupsfest ødelagt af et par sko, der enten er for små, eller ikke matcher udstyret.

 Læs mere: