På denne side kan du finde opskrifter på og billeder af lækre bryllupskager, som du selv kan bage. Det er et stort arbejde selv at bage bryllupskage, men det er sjovt. Det ser flot ud – og samtidig sparer man mange penge.

Her på siden vil vi løbende vise billeder af flotte, overdrevne og anderledes bryllupskager. 

Myter omkring bryllupskagen: 

Bryllupskagen er (var) et symbol på frugtbarhed, som man forsøger at overføre på det unge par, lige som når man kaster ris efter de nygifte. Derfor skal kagen fyldes med det bedste af det bedste: Det fineste sukker og mel, marcipan, nödder og chokolade af bedste kvalitet. Kagens overflod skulle også gerne smitte af på den materielle del af parrets tilværelse.

Bryllupskager

Det siges at alle gæster skal smage en bid af kagen’

Det siges at alle gæster skal smage en bid af kagen, eller bringer det brudeparret ulykke. Mange steder i verden er bryllupskagen noget af det vigtigste. Og “cermonien” hvor parret skære kagen for og fodre hinanden er festens absolutte højdepunkt. Alt dette kommer til udtryk i kagernes utrolige størrelse og udsmykning. Herhjemme i Danmark har der været tradition for kransekager, enten som tårn eller overflødigheds horn. Men de seneste år er bryllupskagen også blevet populær. 

Bryllupskagestativ

Der er mange muligheder for at leje et stativ til jeres bryllupskage. Serviceudlejningsfirmaer har ofte sådanne stativer af metal, som de for et mindre beløb udlejer. Ligeledes kan der være mulighed for, at I kan leje det hos jeres lokale bager, men det vil oftest være begrænset af, at bageren ikke selv skal bruge det. Hos KageKompagniet, Kagebutikken kan man både købe og leje stativer af god kvalitet i forskellige størrelser og former. Panduro Hobby har også et mindre udvalg af stativer.

I kan imidlertid også lave stativet selv: I skal bruge et X antal runde træplader, alt efter hvor mange etager jeres bryllupskage skal have. Træpladerne skæres til i de størrelser, I vil have. Fx. 16 – 20 – 24 – 28 – 32 – 36 cm

Hvis I vil have en bryllupskage, hvor der er en tyk søjle i midten af hver etage, skal I bruge et antal rundstokke på 3 cm i diameter. Antallet af rundstokke afhænger af, hvor mange etager I laver bryllupskagen i, for der skal bruges én stok til hver etage.

Hvis I vil have en bryllupskage med 3-4 tynde søjler på hver etage, skal I bruge 3-4 rundstokke x antallet af etager.  Rundstokkene skal være 1,5 cm i diameter.

Skru det hele sammen med nogle gode skruer og mal stativet med noget vandbaseret vådrumsmaling.

Husk selvfølgelig, at I skal bruge et sæt søjler mindre, end der er etager, da der ikke skal være søjle(r) på den øverste etage.

I kan også skære træpladerne ud i hjerteform, 8-kantet, 4-kantet og så videre – det er kun fantasien, der sætter grænser.

For at få kagerne i den form, I har valgt at lave stativet, kan I klippe noget kraftigt pap ud i cirka 30 cm højde, tape eller klips det sammen i den valgte form og saml kagen i denne form. Nå kagen er klar til at blive pyntet, klippes papformen op og voila: en smuk formet kage.

Nørre Vosborg - Danske Slotte og Herregårde

Kageovertræk

Til at lave kageovertræk bruger man typisk to forskellige typer masse: overtræksmarcipan eller sugarpaste. 

Fordelene ved sugarpaste er:
– grundfarven er ren hvid og giver et godt arbejdsgrundlag
– indfarvning af sugarpaste med pastafarver er nemt og giver intense farver
– meget elastisk og nemt at arbejde med
– forholdsvis neutral smag (sødt)

Fordelene ved overtræksmarcipan er:
– grundfarven er råhvid og giver mulighed for flotte dekorationer med hvid glasur
– har marcipansmag som passer godt til mange typer kage

Sugarpaste
I Danmark kan det ikke betale sig at lave sin egen sugarpaste, så
man kan med fordel købe det færdiglavet hos KageKompagniet, KageButikken eller Panduro Hobby.

Overtræksmarcipan
Til overtræksmarcipan er det bedst at bruge en blanding af marcipan og sugarpaste, hvorved overtræks-marcipanen bliver meget mere elastisk og nemmere at bruge. 
Den bedste blanding opnås ved at bruge en mængde sugarpaste, der svarer til cirka en tredjedel af den totale mængde af marcipanen:
– 3 dele marcipan
– 1 del sugarpaste

Eksempel:
– 500 gram marcipan blandet med cirka 170 gr sugarpaste
– 1000 gram marcipan blandet med cirka 330 gr sugarpaste

Det bedste er selvfølgelig at bruge færdiglavet sugarpaste til denne blanding, 
men hvis det ikke er muligt at købe, kan man selv lave en erstatning (quick sugarpaste) 
– resultatet bliver dog ikke helt det samme.

Quick sugarpaste (625 gr)
0,3 dl pasteuriseret æggehvide (cirka 1 æggehvide)
1 spsk glukose (kan fås hos Matas eller Panduro Hobby)
1 spsk vand
500 gram flormelis

Glukosen opløses i vandet, og der tilsættes æggehvide samt flormelis. 
Det hele forarbejdes til en dej.

Gode råd
– Som retningslinie skal man bruge følgende mængder sugarpaste eller overtræksmarcipan
16 cm rund kage: cirka 500 gram sugarpaste eller overtræksmarcipan
22 cm rund kage: cirka 1000 gram sugarpaste eller overtræksmarcipan
30 cm rund kage: cirka 1750 gram sugarpaste eller overtræksmarcipan

Sådan overtrækkes kagen

Overtræk af kage skal gøres i 2 trin:
1. Kagen påføres/dækkes med tyndt lag abrikosglasur (pensles). 
Derved holder man på eventuelle krummer, samtidig virker glasuren som klæbemiddel, der holder på overtrækket.
2. Kagen dækkes af selve sugarpasten eller overtræksmarcipanen (dækmassen)

Abrikosglasur
– 500 gram abrikosmarmelade
– ½ dl vand

Vand og marmelade kommes i en gryde og småkoges i ca. 1 minut. 
Blandingen sigtes og hældes i et marmeladeglas eller lignende (for opbevaring).
Man kan bruge andre former for marmelade.


Pålægning af overtræks-marcipan eller sugarpaste
Form dækmassen til en kugle og rul den ud i 4-5 mm tykkelse.
Dette gøres nemmest ovenpå et stykke plastfilm eller bagepapir og med en udruller
– drys med lidt maizenamel, så massen ikke hænger i.

Massen udrulles til en størrelse, som er stor nok til også at dække kagens sider, massen må ikke være udrullet for tyndt, for så sprækker den, når den lægges på. Ved hjælp af plastfilm/bagepapir, udruller og lidt fingerfærdighed placeres massen nu forsigtigt og gradvist over kagen, således at center af massen passer med center af kagen. Dette kan godt være lidt svært og kræver noget øvelse – og husk at plastfilm/bagepapir skal befinde sig øverst, når massen placeres på kagen ;o)

Når massen er blevet placeret, så fjernes plastfilm/bagepapir forsigtigt. Drys hænderne med lidt maizenamel og udglat forsigtigt massen med hænderne henover toppen og ned ad siderne på kagen. Når massen er blevet udglattet tilfredsstillende så skæres overskydende masse væk fra bunden af kagen med en kniv.
Nu er kagen så klar til at blive pyntet med glasur, friske blomster, marcipanblomster eller lignende.

Gode råd
– Jo tykkere massen er, jo nemmere er den at lægge på – men den skal ikke være mere end 10-12 mm tyk, for så bliver kagen for sød.
– Under arbejde med overtræksmarcipan eller sugarpaste bør det altid tildækkes med en plastikpose eller lignende.

De Smukkeste Bryllupsbilleder | Professionel Fotograf‎

Kagedekoration med glasur

Glasur-pynt
Hvis kagen er blevet overtrukket med marcipan er den nu velegnet til glasur-pynt med hvid glasur (pga. kagens råhvide grundfarve). Her beskrives 2 flotte typer glasur-pynt, som er: brodderi-pynt og kant-pynt.

Glasur (royal glace)
– 0,3 dl pasteuriseret æggehvide (1 æggehvide) 
– ca. 250 gr. flormelis (sigtet) 
– 1 tsk citronsaft 

Æggehvide og halvdelen af flormelis hældes i en skål og piskes sammen med en spatel eller spiseske. Citronsaft hældes i og resten af flormelis tilsættes gradvist. Denne glasur kan holde ca. 2 uger i køleskabet i en lufttæt beholder.

Glasur-konsistenser
– Rette konsistens for glasur til “broderi-pynt”: efter man har taget en skefuld glasur fra skålen, skal man kunne se bunden af skålen i 2-3 sekunder inden resten af glasuren dækker bunden igen.

– Rette konsistens for glasur til sprøjtning af bl.a. kanter: når man tager en skefuld glasur og det ikke falder af skeen – men det stadig klistrer til fingrene.

Broderi-pynt
For at kunne lave broderi-pynt med glasur, skal den have en lidt tynd konsistens. Konsistensen er korrekt når man efter at have taget en skefuld glasur fra skålen, kan se bunden af skålen i 2-3 sekunder inden resten af glasuren dækker bunden igen.

Når man har glasur med den rette konsistens så kommes den i en sprøjtepose monteret med en tylle, der har et rundt hul på størrelse med svovlet på en tændstik (sprøjtepose og tyller kan fås hos Haader og Panduro). Man skal bruge den fyldte sprøjtepose som en blyant og lave pyntet ved at gentage den generelle form fra bogstaverne “m” og “w” skiftevis – alt imens sprøjteposen holdes under konstant tryk (gentagelserne skal ske i et uorganiseret mønster, IKKE i lige linier).

Kant-pynt
For at kunne lave kant-pynt med glasur, skal den have en lidt tyk konsistens. Konsistensen er korrekt når man tager en skefuld glasur og det ikke falder af skeen – men det stadig klistrer til fingrene.

Når man har glasur med den rette konsistens så kommes den i en sprøjtepose monteret med en tylle, der har et rundt hul eller et stjerneformet hul. Størrelsen af hullet i tyllen bestemmer, hvor tyk kanten bliver – jo større hul jo tykkere kant. Man bestemmer så bare selv, hvilken tykkelse der vil være passende til den konkrete kage.

Jeg vil forklare lidt om 2 typer kant-pynt: “Perlekanter” og “Sneglehuskanter” 

“Perlekanter”
Man skal holde sprøjteposen vinkelret i forhold til kagen, med spidsen af tyllen ca. 2-3 mm fra overfladen. Der trykkes mens man holder sprøjteposen stille i ca. 1 til 2 sekunder – jo mere tryk og tid jo større bliver “perlen”. Når man holder op med at trykke skal man samtidigt løfte sprøjteposen op med en hurtig bevægelse. Næste “perle” laves på den samme måde lige ved siden af den foregående o.s.v. – indtil man har en sammenhængende kant.

“Sneglehuskanter”
Man skal holde sprøjteposen i en vinkel på ca. 45 grader i forhold til kagen, med spidsen af tyllen ca. 2-3 mm fra overfladen. For at lave et sneglehus med glasur, skal man trykke sprøjteposen 2 sekunder mens man bevæger spidsen af tyllen, så der formes et sneglehus (se figur). Når man stopper med at trykke skal man afslutte sneglehuset ved at bevæge spidsen ned mod kagen. Næste sneglehus laves på den samme måde lige ved siden af det foregående o.s.v. – indtil man har en sammenhængende kant.

Gode Råd
– Under arbejde med glasur bør det altid tildækkes med plast film. 
– Man bør altid opbevare glasur i en lufttæt beholder i køleskab. 
– Til at farve glasur er det bedst at bruge pasta-farver (kan købes hos Haader eller Panduro) fordi de ikke ændrer på konsistensen af glasuren når de tilsættes.

bryllupskage

Dekoration med figurer

En sød og enkel måde at dekorere en bryllupskage på (eller en hvilken som helst anden kage) er med figurer. Kagen nedenfor er dekoreret med figurer og er smuk i al sin enkelhed.

For at fremstille figurer til at dekorere kagen med, skal du bruge en form. Panduro Hobby, KageKompagniet og KageButikken har forme der kan bruges til dette formål. De har bl.a forme med dyr, nisser, hjerter o.m.a., så der skulle være noget for enhver smag.

Fremgangsmåde: Tag et lille stykke sugarpaste, som du enten kan farve i den ønskede farve eller vælge at arbejde med arbejde med naturel.
Rul sugarpasten ud så den er ca. ½ cm tyk.
Put det udrullede stykke i formen og pres det forsigtigt ned i alle folder.
Tag en lille klump sugarpaste og pres den godt ned i formen.
Fortsæt med små klumper sugarpaste som du arbejder godt ned i formen
så alle detaljer på figuren kommer med.
Når formen er fyldt kan du forsigtigt tage figuren ud af formen
og skære den til i kanterne. Lad figuren tørre.

Har du valgt at arbejde med sugarpasten naturel, kan du nu vælge at farve figuren.
Til det formål kan du enten bruge pastafarver, pulverfarver rørt op i lidt spiritus eller pulverfarver med glimmer (som fx. den guldfarve der er brugt til englene ovenover) som du påfører figuren med en pensel. Farver kan købes i Panduro, men KageKompagniet og KageButikken har et meget størrer udvalg.

Når figurerne er klar kan de opbevares i en plastpose til de skal bruges og dernæst “limes” på kagen med en blanding af en smule sugarpaste rørt op i lidt vand.

bryllupsfotograf-1-65 2

Ideer til anderledes bryllupskager og anderledes brug af almindelige bryllupskager.

Hvis I ikke lige synes at den almindelige bryllupskage er jer – I kan måske ikke lide marcipan eller fløde eller synes den type kager er for tunge eller lignende, eller I simpelthen ikke synes at jeres program på bryllupsdagen levner tid til bryllupskage (og I synes det er synd og spild af penge at servere den til kaffen, hvor jeres gæster forhåbentligt er mætte) så fortvivl ikke. Der er ingen grund til at I skal undvære en bryllupskage.

Hvis det er fordi I ikke bryder jer om marcipan så være opmærksom på, at bryllupskager sagtens kan laves med andre overtræk. Som eksempel kan nævnes frosting (glasur), sugarpaste (en hvid sukkermasse der ikke smager af særligt meget,
men som kan farves i de smukkeste farver og som derudover kan tilsættes smagsstoffer, så det kan få præcis den smag I ønsker) eller hvad med chokolade? 

Fyldet i en bryllupskage kan også varieres utroligt meget lige fra det helt tunge næsten konfektagtige fyld til det meget lette fyld der næsten smelter på tungen. og kan bestå af frugt, chokolade, creme eller lign.

Er der andre årsager til at den almindelige brylluspkage ikke er noget for jer, så er der heldigvis andre muligheder.

En ide som er meget brugt i USA er cup-cakes (formkager) der sættes på en kageopsats.

Læs mere her: