Brudekjolen betyder SÅ meget

Selvom vi har lært dette vers af englsnderne, kender vi til de samme ting i Danmark. Bruden er på vej ind i en ny epoke afsit liv. Derfor skal alt, hvad hun har på, være nyt – på nær to ting. Hun skal nemlig også have noget gammelt og noget lånt på sig. Den gamle ting skal minde hende om hendes tidligere tilvasrelse, hvorimod den ting, hun låner af en gerne lykkeligt gift veninde, reprassenterer den kreds, som hun fremover vil tilhøre.

den blå farve symboliserer bestandighed i ægteskabet

Endvidere skal hun baere noget blåt på sig, fordi den blå farve symboliserer bestandighed i ægteskabet. I dag sørger de fleste danske brude for at have et blåt strømpebånd på. Og med en mønt i skoene vil hun ikke komme til at mangle penge. I følge folketron skal bruden desuden også helst bære noget rødt på sig, dels fordi rødt værner imond ondt, og dels fordi rødt er kærlighedens farve. 

“Something old, something new, something borrowed, something blue an a sixpence in her shoe.”

Brudepiger og -svende

Brudepiger og -svende er i dag som regel børn. De følger umiddelbart efter bruden, når hun går op ad kirkegulvet, eller de går foran for f.eks. at strø blomster. Antallet kan variere fra én og opefter. Det er alene pladshensynet, der sætter grænser for, hvor mange der kan være. Brudepiger og -svende havde før i tiden samme funktion som for- loveren: de skulle være bryllupsvidner. 

Læs mere: