Det skal ikke pakkes pænt ind

Når jeg møder nystartede fotografer i denne branche, bliver jeg ofte spurgt om, hvordan man bliver en succesfuld bryllupsfotograf. Jeg har skrevet dette som en hjælp til at lykkes i branchen. Min baggrund er 8 år som bryllupsfotograf. Måske vil det følgende belyse en meget konkurrencepræget branche, som har gennemgået en stor, kreativ udvikling i løbet af de sidste 15 år. Vi starter nu. Nedenfor er det muligt at tilføje kommentarer.

Sådan bliver man en succesfuld bryllupsfotograf

Genvejen

Først vil jeg slå fast, at der ikke er nogen genveje til at blive en succesfuld bryllupsfotograf. OK. Så er det sagt. Det er gas. Men alvorligt talt håber jeg ikke, I er kommet hertil efter en googlesøgning i et forsøg på at finde en nem og hurtig løsning. Den findes ikke. Er I stadig med? Det kræver enormt meget tid, engagement, beslutsomhed og – som i enhver succesfuld branche – disciplin og udholdenhed. Der er ingen tvivl om, man skal have talent for det. Dette talent skal plejes og udvikles i årevis. Jeg er stadig ikke færdigudviklet, og en ydmyg tankegang som denne vil jeg også anbefale jer.

Hvordan kommer man i gang med at kunne leve af at fotografere bryllupper?

Hvordan kommer man i gang med at kunne leve af at fotografere bryllupper?

Man skal ikke gøre det for pengenes skyld. De første år tjener man alligevel ikke særlig meget på det. Man skal gøre det af kærlighed til fotografi. Ja, på et tidspunkt er det fuldtidsarbejde, som skal give et overskud hver måned. Men hvordan kommer man i gang lige nu? Hvordan ved man, om man trives med arbejdet, før man prøver det?

Ekstra fotograf?

Det kræver først og fremmest erfaring at fotografere et bryllup. Sandsynligvis er den foretrukne start at avancere gradvis fra et udgangspunkt som ekstrafotograf. Jeg vil ikke anbefale at fotografere et bryllup uden at være startet på denne måde. Dette siger jeg med en fredelig, kærlig hensigt. Man skal ikke fotografere en vens bryllup alene af den årsag, at man er ven eller familie, for ting kan gå galt. Jeg har set for mange situationer opstå, som ender med at gå i hårdknude enten på dagen eller efter brylluppet. Det kan man også se i nyhederne.

Ekstra fotograf?

Den rigtige tilgang

Bryllupper er intense og meget udfordrende. Man skal have den rigtige tilgang, være høflig, levere som lovet – og levere noget derudover. Måske ser det ud til, at enhver kan fotografere et bryllup. Især hvis man bare foretager en hurtig googlesøgning på bryllupsfotografer. Det ser desuden ud til, at næsten alle bryllupsgæster har et kamera. Det er ovenikøbet min erfaring, at der blandt gæsterne er en onkel eller lignende, som har et bedre kamera end mit. Dette kamera har en meget lang zoom og en lige så stor blitz. Så er han da helt sikker god, når kameraet bare er indstillet på ”P” for professionel.

bryllupsfotografer

Det handler ikke kun om ens portefølje

For mulige, fremtidige kunder er det klart vigtigt at kunne se en portefølje online. Man skal udelukkende vise billeder, man er virkelig stolt af. Når jeg møder kunder i mit studie, bruger vi det meste af tiden på at sludre og lære hinanden at kende. Det er et uformelt møde. Hvis en kunde ønsker et møde, er der nemlig en vis sandsynlighed for, at man allerede er i hendes top tre eller muligvis er hendes yndlingsfotograf. At aftale prisen kommer i anden række, og det har det altid gjort. Meget af processen består i, at bruden vurderer på vegne af sin forlovede, om man går godt i spænd, og om hun kan se sig selv i ens selskab hele dagen. Jeg taler om min filosofi og lidt om dagen, men frem for alt lytter jeg til bruden for at afgøre, om vi går godt i spænd.

Læs artiklen: Sådan fanger du de gode bryllupsbilleder

bryllup Kolding

Udstyr

Det handler ikke om udstyret, kære venner. Det handler om, hvad man har mellem ørerne – den grå masse skaber billedet i ens kamera. Man skal dog have noget rimeligt udstyr, som ikke uden videre går i stykker. Som udgangspunkt anbefaler jeg, man har mindst to kameraer. Et 24-70 zoom og et 70-200 kamera er tilstrækkeligt til at komme i gang. Det andet kamera er en reserve. Bemærk her, at jeg ikke lægger mig fast på et bestemt mærke kamera. Det skal man selv finde ud af. Kameraer føles forskelligt for forskellige mennesker. Man skal prøve sig frem for at vælge sit favoritkamera. Det er tilmed muligt at leje kameraer fra den nærmeste butik eller bare leje et reservekamera. Måske foretrækker man et kamera frem for de andre på baggrund af dets vægt. Så tilkøber man en blitz eller to og en udstyrsforsikring for at være dækket ind udstyrsmæssigt.

yndlingsfotograf

yndlingsfotograf

Efter at have fotograferet nogle få bryllupper, som ekstra fotograf kan man være blevet så vild med det, at man alvorligt overvejer at bruge fuld tid – eller i hvert fald hver weekend – på det. Det er dog ligeledes muligt, at man undervejs i forløbet med at samarbejde med sin yndlingsfotograf har indset, at det kræver for meget arbejde og engagement at drive sin egen virksomhed – at man faktisk er fint tilfreds med at være ekstra fotograf. Det er ikke givet, at enhver kan bruge den nødvendige tid på det. Man skal være ærlig over for sig selv i den henseende.

Sådan finder du den bedste bryllupsfotograf

Sådan bliver det en forretning

Der er et par ting, man skal gøre først, selv om man planlægger det og allerede er ekstrafotograf. Det kræver en plan og et budget. Jeg gentager: En plan og et budget. Det ideelle ville være at have penge til 6 måneder til såvel bryllupsforretningen som til leveomkostninger. Hvor meget løber det mon op i?

Det kan vi diskutere. Man skal sikre sig sin egen løn. Nogen tænker, de ikke behøver løn, men der er altså stadig regninger at betale, såsom husleje og energiforbrug – det koster noget at have et tag over hovedet. Dertil skal lægges udstyret og omkostningerne ved at starte sin virksomhed på lovlig vis. 

Omkostningerne er per måned, hvis ikke andet er anført:

– Kameraudstyr kr. XX –YY (det mest nødvendige udstyr, 2 kameraer, 2 linser. Måske har man allerede noget af det.)

– Egen hjemmeside kr. XX –YY

– Advokatbistand kr. XX –YY (til at gennemgå kontrakter)

– Markedsføring kr. XX –YY

– Kontorudgifter kr. XX

– Udgifter til salg – at få trykt billeder og albums koster mellem 10 og 25% af indtægten

– Forsendelsesomkostninger kr. XX –YY

– Benzin/diesel kr. XX –YY

– Revisor kr. XX –YY om året

– Løn 50% af indtægten

bordopdækning bryllup

Disse udgifter varierer for hver fotograf. Ikke to virksomheder er ens. Man skal også overveje, om man vil have et studie eller vil møde sine kunder på kaffebarer og hoteller. Det kan ret hurtigt løbe op. 

Hvad skal et bryllupsjob så koste?

Hvor mange aftaler skal man have på et år, før det løber rundt? Faktisk lukker mange fotografvirksomheder hurtigt igen. Nogen holder et år, andre to. Mange kommer og går. Det er først og fremmest en virksomhed. Man bliver let overvældet, men forudsætningen for at overvinde udfordringerne er at elske sit job lidenskabeligt. Man skal dog være realistisk. På et tidspunkt skal man tænke på at spare op til sin pension, hvis man ikke er i gang endnu. Intet af dette må glemmes. Læg et budget og en plan.

Indrømmet, som fotografer er vi mest optaget af at fotografere og være kunstnere. Sådan er vi. For at være en virkelig succesfuld fotograf skal man dog følge nogen regler, drive sin virksomhed, betale skat og registrere sin virksomhed. Hvert land har sine regler, men der er nogen grundlæggende ting, man skal. Det kræver nogen undersøgelser at finde ud af, hvilken virksomhedstype der passer bedst. Alle indtægter er skattepligtige.

Drømmer du om en uddannelse som fotograf?

Så er der det forbistrede budget. Ja, jeg hader det også. Men vil man være succesfuld, skal man læse videre her. 

bryllup

anbefalinger er guld

Der findes adskillige softwareløsninger, som kan hjælpe med dette. Mine gode venner anbefaler nogle flere i kommentarerne nedenfor. Jeg støtter ikke nogen af disse produkter, man skal selv søge sig frem til det rette. De er skabt af fotografer til fotografer. Ud over budgettet skal man holde styr på alle udgifterne og have kreditkort knyttet til sine konti. Det er vigtigt at holde sine personlige konti adskilt fra sin virksomhed. Det er altafgørende. Både grundet lovkrav og for at man kan se, om studiet er rentabelt eller ej.

Alt dette er nødvendigt for at få virksomheden i gang. Der bliver brug for en god revisor. Revisoren (endnu en udgift) skal have en fremragende indsigt i ens udgifter og rådgive angående den mest favorable virksomhedstype. 

Bryllupsfotograf i København og Sjælland.

Man skal mødes med andre fotografer

Uddanne sig inden for sine interesser. Der er møder/konferencer året rundt. I USA er PPA og WPPI hjælpsomme organisationer i begyndelsen af ens karriere. Der er også masser af hjælp at få online. Nogen fotografer er åbne for at hjælpe andre og glædes over at se en lykkes.

Man skal sætte sig ind i SEO (søgemaskineoptimering) hvad angår ens hjemmeside. Det håndværk skal man lære. Man kan deltage i konkurrencer, hvis det motiverer en til at forbedre sig som fotograf. Man kan tage på udstilling, læse om fotografer på det lokale bibliotek og deltage i workshops. Dette giver alt sammen yderligere udgifter, som hører med til at drive virksomheden.

Man skal mødes med andre fotografer

Balance

Det er ikke kun bryllupsdagen. Min virksomhed er en fuldtidsbeskæftigelse. 80% af min uge tilbringer jeg ved min computer, hvor jeg redigerer, markedsfører, mødes med leverandører, mødes med kunder, forbereder aftaler, bogfører og blogger. Omtrent 40 timer per uge – af og til 60. To små piger er også en vigtig del af mit liv (og en stor pige, tilføjer min kone). Det er bare hårdt arbejde.

Der er faldgruber i dette job som i alle andre fuldtidsjob. Det er supervigtigt for en selvstændig erhvervsdrivende at finde den rette balance mellem arbejde og fritid. Efter at have været bryllupsfotograf i 8 år har jeg lært at uddelegere større dele af min arbejdsgang, så jeg får mere ud af livet. Gjorde jeg ikke det, ville jeg have for mange lange arbejdsdage, og det ville påvirke mit liv med min kone og mine børn. En af konsekvenserne ville være søvnmangel, som et liv med børn i sig selv forårsager. Man skal få enderne til at mødes tidsmæssigt. Det skal man huske, når karrieren udvikler sig. Jeg fotograferer i omegnen af 20 bryllupper om året. Andre weekender fotograferer jeg forlovelser. Dermed har jeg højst 20 weekender fri med min familie. 

Jeg elsker livet og fotografi lidenskabeligt

Jeg har været bryllupsfotograf i 8 år. Jeg elsker livet og fotografi lidenskabeligt. Jeg har behov for overraskelser i livet, og bryllupper er indbegrebet af, hvad jeg søger som fotograf. Jeg nyder den udfordring, det er at forevige perfekte øjeblikke med hensyn til følelser, geometri, komposition, lys, nuancer og skygge. Når alle faktorerne går op i en højere enhed, og jeg trykker på udløseren (shutter?), håber jeg, at billedet lykkes. Så er det videre til det næste perfekte øjeblik. Jeg har stadig svært ved at forstå, jeg får lov til dette døgnet rundt. Knib mig i armen! 

Læs mere her: