Umiddelbart efter brudevalsen rives først brudens slør i stykker, hvis altså hun ikke har modsat sig det, hvorefter brudgommen får klippet et stykke af sine sokker eller sit slips. Denne skik er, så vidt vides, af nyere dato, og det vil sige fra det 20. århundrede. Dog skyldes den sandsynligvis et udtryk, der i virkeligheden går langt tilbage i tiden. At gå på frierfødder, frierben eller friersko har siden 1700-tallet i spøgende vendinger været benyttet om én, der søgte efter en lejlighed til at fri til en kvinde eller om én, der tænkte på at gifte sig. Det endnu ældre udtryk “at gøre sine hoser grønne” betyder at indsmigre sig hos én ved høflighed og galanteri, og det brugtes ofte om erotiske tilnærmelser.

Mød bryllupsfotografen fra siden her

brudgommen slips eller butterfly

klippe et stykke af brudgommens strømer

Så at klippe et stykke af brudgommens “grønne hoser” eller frierfødder netop den dag, han træder ind i de giftes rækker, er det samme som at hindre ham i den slags udskejelser fremover. I virkeligheden svarer denne handling til, at man før i tiden satte mandshatten på brudgommens hoved under brudedansen. I dag ses det ofte, at brudgommen har lakeret sine tånegle med rødt eller blåt neglelak inden brylluppet, hvilket giver anledning til lidt latter på dansegulvet, når venner og familie klipper strømpespidserne af.

Bryllup & fest - Nørre Vosborg

brudgommen slips eller butterfly

Indenfor de seneste år har dette klipperi altså også udviklet sig til at omfatte brudgommen slips eller butterfly. Disse beklædningsgenstande, der alene har et dekorativt formål, tager manden bl.a. på, når han skal ud at gøre sine hoser grønne – så derfor mener nogle, at det naturligvis er derfor, at slipset også klippes i stykker. Det er endda kommet så vidt i slutningen af 1990’erne, at også gommens underbukser skal klippes i stykker – men om det så skyldes, at man vil skåne den nygifte hustru for – fra første dag i ægteskabet – at skulle vaske mandens beskidte underbukser, vides ikke !?

Læs mere om bryllup: